Previous Project
Next Project

Nut House ( completed fall 2020)

01 of 20

720 515 7749

The ‘Mullet’ House

Business in the front. Party in the back. Featured on Dwell in January 2021. (See our PRESS page).

A new structure in a storied historic district, the Nut House walks the line between its historic context and modern life and building technologies. The form is that of a traditional ‘one and one half’ story home often seen in the Mapleton Historic district, with the upper level tucked up under the eaves and dormers employed to create a second level. It’s rare to see a completely new home in this neighborhood, and the design seeks to hit the right notes to achieve harmony with the neighborhood while adding a few new ones as a signal for modern ears. Check out the wood trellis screen at the gable entry facade; viddy the cantilevered balcony on the private side of the property, sheltering an outdoor dining area. Wood screens and lattices add texture and translucency to forms selected for their historic propriety. Clean and minimalist detailing will further signal to future residents the date and time of conception and construction.


Interior Design: Westward Foundry

Photos: Ryan Hughes and Joni Schrantz

2018

Boulder, Colorado

Specifications

Mapleton Historic District

Net Zero (HERS 0)

Geothermal Heating & Cooling

Stone / Wood / Brick

4 Bed, 3 1/2 Bath

Slide (Secret Interior Location)

Floor Window

Ninja Room

2018

Boulder, Colorado